Kaisa Kokko

Ota yhteyttä:

kaisa@osuuskuntakuje.fi I 044 0283 570
Facebook 

See this page in English

Tämä oli parasta, mitä mun nelivuotisen yliopistouran aikana on tapahtunut! (Improvisaatioteatteria johtamisen opiskelijoille)

  • Tiia Kankaanpää, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu / johtaminen

Kaisa Kokko on improvisaatioteatterinäyttelijä ja -ohjaaja sekä vuorovaikutuskouluttaja. Jyväskylän yliopistossa Kaisa opiskeli musiikkia, erityispedagogiikka sekä kasvatustiedettä ja onkin koulutukseltaan Kasvatustieteen maisteri (KM). Improvisaatioteatterin pariin Kaisa ajautui pian muutettuaan Jyväskylään 2000-luvun alussa ja tehtyään toistakymmentä vuotta teatteria muun muassa näyttelijänä, ohjaajana ja muusikkona.

Kaisa aloitti improvisaatioteatteri JOO!:ssa vuonna 2005 ja muutaman vuoden kouluttautumisen jälkeen alkoi myös itse opettaa improvisaatioteatteria. Vuosien kuluessa Kaisa on opiskellut improvisaatioteatteria monien alan huippujen, kuten Keith Johnstonen johdolla ja valmistunut Chicagon iO’n intensiivikoulutuksesta. Lisäksi Kaisa on ollut perustamassa Jyväskylässä tunnettua Mikäklubia sekä Osuuskunta Kujetta, joiden toiminnassa hän on aktiivisesti mukana. Vuoden 2017 alussa ImproKampus, improvisaatioteatterin opintokeskus, aloitti toimintansa Kujeen alla. Kaisa on yksi ImproKampuksen perustajista ja opettajista.

Kaisa on esiintynyt ja opettanut kansainvälisillä improvisaatioteatterifestivaaleilla, sekä muissa tapahtumissa ympäri Eurooppaa, muun muassa Lontoossa, Göteborgissa, Uppsalassa, Tukholmassa, Milanossa, Dublinissa, Varsovassa ja Tallinnassa. Lisäksi Kaisa on opettanut ja/tai esiintynyt mm. Costa Ricassa, Perussa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa sekä kiertää aktiivisesti maailmalla opettamassa ja esiintymässä.

“Improvisaatioteatteriin liittyvissä koulutuksissa minulle tärkeitä asioita ovat aito kuunteleminen ja luottamus, toisen tunteminen, tilanteessa pysyminen, hauskan pitäminen mutta tosissaan tekeminen sekä tahto ja tavat tehdä asioita yhdessä. Erityisesti keskityn improkoulutuksissa suhteisiin jotka ovat kaiken tekemisen perusta. Musiikki-improvisaatio, intensiviisiin ihmissuhteisiin perustuva näyttelijäntyö ja tarinallisuus ovat erityisaluettani." 

Vuorovaikutuskouluttajaksi Kaisan tie on kulkenut erilaisten kouluttautumisten, kuten Thomas Gordonin Toimiva Koulu- ja K12-ohjaajakoulutuksen, sekä lähemmäs vuosikymmenen ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön parissa. Kesäleirien johtaminen, erilaisten lasten, nuorten ja aikuisten toiminnanohjaaminen niin vapaa-aikana kuin kouluissa, ja työskentely hyvin erityyppisissä yhteisöissä ovat lisänneet laaja-alaista pohjaa vuorovaikutustoiminnan opettamiseen. Kaisa luennoi, esiintyy, kouluttaa, opettaa työpajoja ja vierailee mm. tyhy- ja tykypäivissä eri työyhteisöissä.

"Vuorovaikutuskoulutuksissa tärkeintä on luottamuksen rakentaminen, toisen kuunteleminen sekä aito kuuleminen ja asioiden läpikäyminen yhdessä. Työyhteisöissä teen usein koulutuksia vuorovaikutustaitoihin ja tunnetaitoihin liittyen. Jokaisen koulutuksen sovellan asiakkaan toiveiden sekä tarpeiden mukaan, ja siten, että siitä hyötyy mahdollisimman paljon kulloinenkin ryhmä." 

Harjoitusten aikana koko ryhmässä vallitsi mahtava ystävällisyyden, luottamuksen ja yhdessä tekemisen ilmapiiri, joka kannusti ja rohkaisi varmasti jokaisen omaa tekemistä ja toimimista. Opetustuokion alkaessa olo oli todella väsynyt, mutta harjoitteista sai niin paljon uutta hyvää energiaa ja intoa, että olo tuntui jälkeenpäin perinpohjin virkistyneeltä. Kyseinen opetushetki käynnisti mielessäni melkoisen ajatus- ja idearyöpyn, joista riittää pureksittavaa toivottavasti vielä pitkäksi aikaa.

  • Anne, varhaiskasvatustieteen opiskelija vuorovaikutuskoulutuksessa.

 

En voi edes kuvailla kuinka paljon nautin tästä työpajasta (Tule lähelle). Kyseessä oli unohtumaton kokemus. Ainoa surullinen hetki oli se kun piti sanoa näkemiin - mutta sisimpäni hymyili.

  • Ron Kaczmarek, improvisoija Varsovasta, Puolasta.

Kaisa opettamassa Piurassa. Peru 2016.